zondag 7 juni 2015

6 juni Van Chitina naar Valdez



Vandaag zijn we 26 jaar getrouwd. Dat vieren we door in Alaska te zijn. We hebben geen haast om op te staan. Er staan geen afspraken gepland, we hoeven niet ver te rijden, we hebben het niet koud en we hebben geen lastige buren. Dus relaxed  ontbijten, opruimen en de camper voor vertrek gereed maken.

Als we onderweg zijn zien we langs de kant verschillende verkeersborden met kogelgaten. Voor de fun schieten mensen op die borden. “This is Amerika”. Je kunt een geweer ook gewoon in de Wal-Mart (supermarkt) kopen. We hebben zelfs al een bordje gezien met “no shooting on the bridge”.  Grote delen van de route, die we hebben gereden naar Chitina en die we nu gaan rijden hebben geen 3g of wifi, zodat contact met het thuisfront lastig is, Daarnaast hebben we ook nog te maken met het tijdsverschil van 10 uur. Het delen van onze ervaringen en het horen van de belevenissen van het thuisfront zijn ook onderdeel van onze vakantie experience. Gelukkig hebben we onderweg weer bereik. We parkeren de camper op een parkeerplaats en zetten onze eigen mobiele hotspot aan. Annelies verzorgt de mail en beantwoord alle vragen, we checken alle apps (geen: ze waren ons vergeten, al naar 2 dagen), terwijl William de blogs bijwerkt, de uitslagen van het beachvolleybal in Porec checkt en de berichten op Nu.nl binnen haalt. Daarna rijden we rustig naar Valdez.

We rijden zeer dicht langs hele grote bergen. “Wat voel je je dan klein”. De wegen leiden ook niet door de bergen zoals in Europa, maar zoveel mogelijk er omheen door de dalen. Onderweg zien we ook nog wild: 2 doodgereden stekelvarkens, helaas. Dan zien we in de verte de witte bergen die Valdez omgeven. De stad staat bekend om zijn omgeving: veel sneeuw in de winter,  veel gletsjers die per voet, kayak, cruiseschip of helicopter bereikt kunnen worden en je kunt er natuurlijke hiken en grote vissen vangen. Dus alles wat je in Alaska kunt beleven tref je aan in Valdez (volgens de informatie brochure van de lokale VVV). 28 mijlen voor Valdez rijden zien we de Worthington gletsjer. Van een afstand is deze mooier dan wanneer je er vlak voor staat. 


Circa 3 mijlen verder rijden we over de Thompson pas. Normaal heb je daar een prachtig uitzicht, maar nu is het helaas bewolkt. Tot slot rijden we door Keystone kloof (15 mijlen voor Valdez) en zien we nog 2 mooie watervallen: de Bridal Vein Falls en de Horsetail Falls. Gelukkig spotten we ook levend wild: een vos.




Bij Valdez hebben we voor het eerst de beleving van een stad of eigenlijk dorp, want zo groot is het niet. De huizen staan dichter bij elkaar, er is leven in de brouwerij, er is een haventje, kortom er is levendigheid. 

Welke koffie moet ik kiezen?

Eerst gaan we langs de supermarkt, daarna regelen we nog even alle formaliteiten voor de tour van morgen (clif anger) en dan begeven we ons naar onze camping aan het water. Helaas is het nog steeds bewolkt en valt er regen. 

Maar het was vandaag wel een RELAXED dagje.

2 opmerkingen: