zondag 9 juli 2017

9 juli: Gudvangen: Flambana


Voor vandaag hebben we het beroemde treintochtje van Flam naar Myrdal en terug geboekt. Als we aan komen rijden bij Flam vaart er net een kolossaal cruiseschip binnen. Het lijkt meteen alsof het hele fjord gevuld is.

We kunnen om half 10 de trein in en vinden een mooi plaatsje aan het raam. De tocht gaat over 20 kilometer, en gaat van 2 meter boven zeeniveau naar 886 meter. We zitten aan de rechterkant en zullen er voor zorgen om op de terugtocht aan de andere kant te zitten, zodat we alles wat deze tocht te bieden heeft zien. We rijden door diverse valleien en zien hier en daar een mooie waterval. Op een gegeven moment wordt er om geroepen dat we een stop van 5 minuten zullen maken en uit kunnen stappen om de waterval Kjosfossen te zien. Dit is een imposant brede waterval.

 
Tegelijkertijd wordt ons een leuk tafereeltje voorgeschoteld met een bosnimf genaamd Huldra. Zij probeert je de bergen in te lokken.
Even verderop zien we hoe er diverse spoorbanen door het hoge berglandschap gaan. En bovendien nog de aanvoerroute van al het materiaal om de spoorbanen te bouwen. De 18 tunnels zijn met de hand gegraven, elke tunnel duurde ongeveer een maand om aan te leggen.

In Myrdal volgt er een stoelendans: niet alleen verplaatsen we ons naar de andere kant van de trein, maar een heleboel passagiers gaan verder met een andere trein en er komen een heleboel mensen onze trein in. En dan vertrekken we weer naar beneden.
Na ons treintochtje vervolgen we onze tocht per auto. We nemen we afslag richting Stegastein en bij het uitzichtpunt kijken we zo het fjord in. Dat ziet er prachtig uit.
 
We eten op een aangelegde picknick plaats in Aurland en zien dan een bordje met een bezienswaardigheid die we niet in ons boekje hebben staan. We zijn dan ook benieuwd wat we aan zullen treffen. Het blijkt een 300 jaar oud boerenbedrijf te zijn met 27 gebouwtjes. Als we helemaal achteraan op het terrein van het boerenbedrijf komen hebben we een prachtig uitzicht op Flam; het cruiseschip ligt er nog steeds.
 
 
 

1 opmerking:

  1. Wat een prachtige natuur! En die stijl van de huizen is zoals ik ze vroeger tekende...ik vond houten huizen toen veel interessanter als stenen huizen... Veel plezier verder! Groetjes, Gerrina

    BeantwoordenVerwijderen