donderdag 13 juli 2017

12 juli: Geiranger

Als we 's ochtends wakker worden schijnt de zon een klein beetje, terwijl de mist over de berg heen komt en de thermometer 4 graden aangeeft. Vandaag staat een bezoek aan het Geiranger fjord op het programma. Tegen half 10 vertrekken we met de auto. Als snel bevinden we ons in dichte mistgordijnen. Langzaam schuiven we het gordijn open en zien we de wereld weer. Helaas spettert het nog steeds.


Dus foto's maken van hoogtepunten bewaren we voor later. Langzaam kruipen we voort achter een touringbus door de haarspeldbochten. En dan: Geiranger. We bezetten de laatste parkeerplek en wachten op het vertrek van onze ferry naar Hellesylt, die ons door het Unesco fjord zal varen. Ook nu zitten we weer aan boord met net iets te veel Japanners. Ze zijn echt overal, nemen alleen maar selfies, hebben haast (waar wil je heen op een boot?) en kijken niet uit.  De tocht is mooi, maar niet betoverend. Wellicht dat het weer daarop ook van invloed is. In Hellesylt aangekomen even van boord voor een foto van (weer) een waterval en dan terug met de ferry naar Geiranger.




In Geiranger eten we eerst nog een lekker broodje bij de bakker alvorens we weer richting ons hotel rijden door de regen. Onderweg omhoog komen we diverse bussen tegen die moeite hebben om elkaar te passeren en daarmee onze reistijd verlengen, zodat we nog langer van de prachtige regenval en de omgeving kunnen genieten. Bij het uitkijkpunt Fludalsjuvet overkijken we heel Geiranger en het ford. (Spetterend) mooi om te zien.


Daarna door naar Dalsnibba; een ander uitkijkpunt met formidabele panorama's.
Het ligt 5 km van ons hotel. Helaas zien we het nooit liggen . Allereerst rijden we door de eerste vers op ons neerdalende juli sneeuw omhoog, om vervolgens in een mistwolk te belanden die ons elk zicht ontneemt. Dalsnibba no (r) way. Als we weer bij ons hotel aankomen staan er 9 bussen. De mensen komen om van het regenachtige uitzicht te genieten, een souvenir te kopen of te toiletteren . Na vijven zijn alle bussen weg en keert de rust, waar we zo aan gewend raken, terug.

's Avonds horen we in het restaurant van ons hotel dat er in de winter in dit gebied 10 tot 12 meter sneeuw valt. De weg door het gebied sluiten ze al in september af en in mei wordt deze pas weer geopend.

2 opmerkingen:

  1. Even een weetje, ik weet waar al die Japanners vandaan komen: |Canada. Daar waren ze afgelopen weken om ons te plagen. Nu zijn jullie aan de beurt. Ze kijken niet op of om maar alleen naar het schermpje van hun foon. En maar rennen. Echt ongelofelijk. Ik duim voor jullie dat die regen en sneeuw nu even ophouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mazzeltje. Ze komen niet zover als Kristiansund.

    BeantwoordenVerwijderen