woensdag 19 juli 2017

16 en 17 juli: Van Kristiansund naar Eidsdal naar Gaupne

Als we opstaan miezert het zoals gebruikelijk. Dat voelt wel vertrouwd aan. Eerst lekker ontbijten met zalm, makreel, scrambled eggs, vers brood en natuurlijk koffie. Daarna doen we rustig aan. De check out tijd is 12 uur, dus geen reden om je te haasten. We gaan door waar we gister zijn gestopt: het voorbereiden van onze Amerika reis voor volgend jaar. Tegen 12 uur gaan we op pad door de regen.
Na een paar uur rijden bereiken we, via een kleine omweg, een prachtige oude spoorbrug: kylling bru.


Daar keren we weer om richting de 63: de Trollstigen route. De eerstvolgende bezienswaardigheid die we tegen komen is de Trollstigen. Via een serie haarspeldbochten bereiken we de top.



Vanaf verschillende platforms overzien we de hele vallei en de waterval: schitterend. Het enige wat mist is zonnig weer.


Vervolgens rijden we nog een tijd tussen de bergen en sneeuw voordat we afdalen naar Gudbrandsjuvet: een diepe kloof waar de rivier zich wild een weg door heen baant omringd door een prachtige groene vallei met hoge bergen. Aangezien we laat zijn vertrokken krijgen we inmiddels wel honger. Als we langs het restaurant  Jobaerova rijden besluiten we om daar te dineren. Van buiten ziet het er mooi uit en van binnen ziet het er ook prima uit. We kiezen allebei voor de rendier stoofpot.
Het smaakt heerlijk. Als dessert kiezen we voor de aardbeien met vanille saus en de aardbeien cake. Om de kwaliteit van de cake staat het restaurant bekend. Bovendien bevinden we ons in de streek waar ze de aardbeien kweken. Tegen achten arriveren we uiteindelijk bij ons nieuwe tijdelijke onderkomen in Eidsdal: na de ferry rechtsaf.

Als we opstaan op dinsdag ochtend is het droog. Iedere  ochtend is het afwachten en dan nog kan het weer per minuut veranderen. Vandaag gaan we via weg 55 de Sognefjellet route naar Gaupne. Het eerste deel van de route is bekend. In Geiranger maken we een koffie en Joker stop voor het inslaan van levensmiddelen. Koffie drinkend verbazen we ons over de afwezigheid van toeristen. De oorzaak zal wel zijn dat er geen cruise boten zijn. Als we al hadden gedacht dat we nu wel uitzicht zouden hebben op de Dalsnibba dan wordt dat omhoog rijdend al de mist in geboord. Dus doorrijden maar naar route 55, die start vanaf Lom. Een kruispunt van wegen met enkele bezienswaardigheden dat er voor zorgt dat er veel toeristen zijn.

Route 55 begint met brede dalen, groene weiden en gewone bergen.


Daardoor lijkt het een gewone rit, totdat we beginnen te stijgen. De omgeving veranderd: bergen worden steiler, weides verdwijnen en sneeuw en rotsen verschijnen.  De verandering van omgeving is adembenemend, evenals de temperatuur van 4 graden. We stoppen bij diverse mooie uitzichtpunten zoals de Vegaskjelet, de Mefjellet en de Nedre Oscarhaug.




Tegen vijf uur arriveren we in Gaupne in onze cottage. De zon schijnt inmiddels volop, dus de rest van de tijd is het buiten genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten