vrijdag 28 februari 2014

27 februari: Waitangi en Russell

Vandaag geen haast, we blijven namelijk lekker in de buurt. Want 500 meter naar links vanuit de camping is de historische bodem van de ondertekening van de stichtingsoorkonde van Nieuw-Zeeland (verdrag van Waitangi) en 500 meter naar rechts gaat de ferry naar Russell, een stil plaatsje aan de overkant van Paihia. Beide bezoeken we vandaag.

Met het verdrag van Waitangi werd Nieuw Zeeland gesticht en werd het onderdeel van het Great British Empire. Begin van de 19e eeuw woedden er vele oorlogen onder de verschillende Maori-stammen, die veel slachtoffers eisten. Er waren toentertijd ongeveer 2000 Europese kolonisten tegen zo’n 115.000 Maori. O.a. vanuit de Anglicaanse kerk waren er tal van missieposten gesticht, de eerste in 1814 in de Bay of Islands. Er werd tussen de Maori en de Europeanen ook handel gedreven. De toenemende wetteloosheid en de stammenoorlogen baarden de Europeanen zorgen. Maar ook de stamhoofden hadden koningin Victoria gevraagd om orde en gezag te bewaren. Captain William Hobson wist in 1840 als onderhandelaar namens Great Britain samen met de Resident van Great Britain in Nieuw Zeeland James Busby de handtekeningen te verzamelen van de Maori-stammen. De Maori mochten hun land behouden evenals hun rechten om er te jagen en te vissen. De soevereiniteit over het land verwierf Engeland echter. De Treaty Grounds vertellen het verhaal van het verdrag. Er ligt ook een exemplaar van een 35 m lange waka, die is gemaakt van drie kauri-bomen. Hij heet Ngatokimantawhaorua, naar de kano waarmee de Maori Kupe Nieuw Zeeland ontdekte. Er is plaats voor 120 Maori-krijgers en hij wordt elk jaar op Nieuw Zeeland-dag gebruikt.





Na het bezoek aan de Treaty Grounds steken we met de ferry over naar Russell. Eén van de oudste stadjes van Nieuw Zeeland, dus staat er ook het oudste kerkje van Nieuw Zeeland en het oudste hotel (Duke of Marlborough, dat als eerste een volledige vergunning had om alcohol te schenken). Ooit was Russell een levendig walvisstation in de 19e eeuw, nu vooral levendig door de toeristen. Maar in de loop van de middag zijn die weer vertrokken en is het een heerlijk rustig klein plaatsje, waar je heerlijk langs de waterkant kunt zitten en over het water kunt staren (desgewenst met een glaasje bij de hand).





Je kunt er ook nog een 20 minuten durende klim ondernemen naar een viewpoint boven het stadje. Daar heb je naar weerskanten een mooi uitzicht over de Bay of Islands.



Een easy going dagje al met al, dat wordt besloten met een gezamenlijk diner aan het Waterfront in Paihia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten