maandag 17 februari 2014

17 februari: Queen Charlotte Sounds vanuit Picton

Gisteravond hebben we nog even de tocht voor vandaag uitgezocht. Geen lange wandeling door bossen, maar een boottocht door de echte Queen Charlotte Sounds. Het verschil tussen een sound en een fjord is al uitgelegd, dus dat laat ik nu maar even achterwege.  

De tocht die we uitgezocht hebben heet de Ship Cove Cruise en vaart ons vanaf 9.30 uur 3 uren door de sound, met als eindpunt Ship Cove. De plek waar James Cook tijdens verschillende reizen had aangelegd. 


Het verschil van deze sounds me Doubtful Sound is dat de bergen lager zijn, de wateren breder en er minder gevarieerdheid is in de begroeiing. De tocht was rustgevend. Genieten van de omgeving , keuvelend, met de wind door onze haren en de zon op onze kop vloog de tijd om. Na ruim 4 uren varen keerden we terug in Picton. 


Nog even samen shoppen en toen splitsten onze wegen. William en Annelies gingen gezellig de was doen, een boekje lezen en hardlopen, terwijl Harry en Marja nog even naar Blenheim reden om wijn te proeven en te kopen, onder het motto “nu we er toch zijn”. Marlborough is wereldberoemd om zijn Sauvignon blanc, dus die moeten we wel even gaan proeven. Het plaatsje Blenheim (= Marlborough) is het centrum van het wijngebied. Daar bezoeken we twee wineries:  Cloudy Bay (een wat grotere) en Fromm (één van de kleinere). Uiteraard maar eens even gevraagd waarom de NZL Sauvignon blanc zo fris en “crispy” is. Dat komt doordat het overdag lekker warm is, mar ’s nachts snel en flink afkoelt. Daardoor behouden de druiven hun frisse zuurtje. We komen tegen 16 uur aan bij Cloudy Bay en constateren dat ze net gaan sluiten. Maar ze zijn zo aardig om ons toch nog wat te laten proeven. Ze sluiten overigens zo vroeg, omdat er veel toeristen op de fiets langs de wineries gaan en zo ongeveer beschonken op het eind van de middag nog langskomen. Dat voorkomen ze door eerder dicht te gaan.



 We proeven twee overheerlijke Sauvignon blanc, een “klassieke” die op stalen vaten heeft gerijpt en eentje die op houten vaten heeft gerijpt. De laatste is wat voller van smaak en heeft minder zuren (is wat “ronder” so to speak). Verder proeven we nog een Pinot gris (wel aardig) en een heerlijke Pinot Noir (Burgundy style). We kopen van elk een flesje (behalve de Pinot gris) om de komende 14 dagen lekker op te drinken.
Bij Fromm zijn de wijnen wat minder vinden wij. We krijgen wel flink wat van het assortiment te proeven: uiteraard de Sauvignon blanc, Riesling (spätlese, dus wat zoet), Pinot gris (zwak in zijn smaak), Chardonnay, Syrah, Malbec en Pinot Noir. Alle rode wijnen zijn wat “spicy” van smaak. We vinden de Chardonnay het lekkerste, vooral omdat-ie eigenlijk helemaal niet als een echte Chardonnay smaakt. Daar gaat dus een flesje van mee. We rijden via Blenheim – niet echt een bijzonder plaatsje- weer terug naar Picton.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten