dinsdag 26 mei 2015

25 mei Naar de gletser Vatnajökull


Gisteren was het de dag van de watervallen. Vandaag de dag van de gletsjermeren. Als we wegrijden met mooi weer pikken we onderweg nog snel even een paar watervallen mee. Natuurlijk maken we weer foto’s.



Vandaag gaan we in ieder geval naar Jökulsarlon voor een boottocht met een amfibievoertuig tussen de ijsschotsen. Wat we verder gaan doen hangt af van de tips, die we krijgen van het toeristenbureau in Skaftafell. De dame geeft ons als tips: Heinabergsjökull en Fjallsarlon.
Aangekomen  in Jökulsarlon krijgen we te horen dat de boot niet vaart, omdat er teveel ijsschotsen in het water liggen. Misschien vanmiddag om 1 uur. Dan bekijken ze of ze wel of niet gaan varen. Wij besluiten door te rijden naar Heinabergsjökull: een andere gletsjer met een ijsmeer. Om er te komen nemen we een gravelroad, alleen geschikt voor 4 wheel drives, en stappen eerst nog even uit bij Skalafellsjökull en rijden dan door naar die andere sjökull. 

Zoals je kunt lezen leren we inmiddels al een paar woorden IJslands. Bij beide gletsjers zijn we de enigen. Het is imponerend hoeveel sneeuw en ijs er nog is. Vervolgens rijden we terug naar Jökulsarlon. Helaas voor ons wordt er vandaag niet meer gevaren, dus dan maar het ijsmeer vanaf de kant bekijken. 


De zon laat even verstek gaan waardoor onze foto’s grijzer worden, terwijl de schotsen ’s ochtends wel in de zon lagen. Helaas waren we vergeten om toen foto’s te maken. Heel af en toe zien we een glimp van de zon en dan zie je hoe mooi de structuur en de doorzichtigheid van het ijs is. Terwijl werondkijken waait het hard, dus Annelies is blij met haar winterjas en haar hardloopbroek onder de gewone broek.

Als we uitgekeken zijn rijden we door naar Fjallsarlon: een kleiner gletsjermeer vlakbij Jökullsarlon.
Dit ijsmeer is eigenlijk nog mooier door de weerspiegeling van de ijsschotsen en de bergen in het water. Helaas moet je te ver naar beneden lopen wil je de complete berg in spiegelbeeld er op krijgen, wat ten koste gaat van de weerspiegeling. Daarna hebben we nog wel een aantal foto’s van ijsschotsen kunnen nemen met mooie spiegeling.

Na het diner zijn we om 20.00 uur nog even naar de Fjaörárglüfur kloof geweest: één van de mooiste kloven in IJsland. Met de zon, die langzaam begon de zakken, was het echt indrukwekkend mooi. Een aanrader dus.  



5 opmerkingen:

  1. Het valt met de kou nog niet mee! Hopelijk in juli wat beter :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat mag ik ook hopen voor je. Vandaag de 26e was het weer bar koud (6 graden) met de harde wind erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha mammie, helemaal ingepakt. Ziet er wel super mooi uit allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het was koud, vanwege de wind en de regen.

    BeantwoordenVerwijderen