donderdag 17 mei 2018

14 mei: Canyon de Chelly

Vandaag laten we ons rondleiden door een Navajo gids in Canyon de Chelly. Het gebied is in bezit van de Navajo”s dus je mag er niet zo maar naar binnen. Correcter gezegd: de vrouwen bezitten de grond. In tegenstelling tot Mesa Verde is het massa toerisme hier nog niet doorgedrongen.

De gids is geboren en getogen in Canyon de Chelly en weet alles van het gebied. Net als gisteren woonden eerst de Pueblo’s in dit gebied en kwamen daarna de Navajo’s. Enkele van hen wonen nu nog steeds in het gebied. Navajo is een verzamelnaam voor verschillende Indianen stammen. Of zoals onze gids het zegt: “De Navajo”s zijn gesplitst in 5 richtingen, N-Z-centrum-O-W en zelfs daarbinnen zijn stammen weer uiteengevallen in kleinere groepen, zoals de Apachen.

Onze gids is een verhalen verteller, die hij overgeleverd heeft gekregen van zijn oma en uit eigen ervaring weet. Het eerste dat hij ons toont zijn hiërogliefen van 240 Voor Christus. Heel indrukwekkend. Ze zijn ook heel goed bewaard gebleven door de tijd.


De vallei (canyon) waar we doorheen rijden is in een generatie tijd enorm verbreed door erosie en ook vooral door ijs. In de zanderige bedding groeien nu bomen en er zijn zandduinen. We zien huizen in de rotswanden, die door onze gids zijn ontdekt toen hij samen met zijn broers opgroeide in deze regio. Oorspronkelijk bevonden een groot deel van deze huizen en opslagplaatsen zich op het zelfde niveau als de bedding van de kloof.



De gids verteld dat hele stukken rots zijn afgebrokkeld en weggespoeld door ijs. IJs dat van wand tot wand liep. Je kon dan van de ene kant naar de andere lopen.

Een groot deel van de opslagplaatsen zijn nog steeds in gebruik door de mensen die er nu nog wonen. Om er te komen zijn in de rotswanden een soort van traptreden uitgehakt. Maar dan nog gaat het steil omhoog. De gids vertelt ons dat regen onverwachts kan leiden tot enorme vloedgolven in de kloof, waardoor alles en iedereen wordt meegesleept. Ook al is de dag prachtig en de hele hemel blauw dan nog kan het weer ineens omslaan.




Aan het einde van de tour toont de gids ons op een rotswand een hele reeks tekeningen, die weergeven hoe de Navajo’s de Spanjaarden uit hun gebied hebben verjaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten