dinsdag 28 juni 2016

23 juni: Serengeti

Vandaag rijden we naar het westelijke deel van de Serengeti op zoek naar de migrerende wildebeest. Net als gisteren vertrekken we rond 8 uur als een van de laatsten. De meesten maken een vroege game drive, maar wij hebben een ander doel: de migratie. Aangezien we 80 km moeten rijden met een gemiddelde snelheid van 30km per uur, zonder stops, nemen we een lunchbox mee. En dan bedoel ik ook een echte box, zo'n rieten mand gevuld met van alles. Voor de insiders: kleiner dan toen bij de Sossusvlei. 



Tijdens het eerste deel van de rit zien we:

grand gazelle, impala, giraffe, olifanten, vultures, egyptian goose, krokodil, heron, maribu stork, warthog, francolin, lilac brested roller, 2 zebra's van ongeveer 5 maanden, topk(tsesebe-nieuw), baboons, bateleur, shreck, buffalo, secretary bird, spotted hyena, zebra, black shouldered kite, hippo's, yellow bild storks, waterbuck (nieuw) en leeuwen.



Saidi spreekt met een gids die voorbij rijd en hoort dat er leeuwen in de buurt gezien zijn. Dus maken we een kleine detour. Aan de hand van het aantal auto's zien we dat er inderdaad leeuwen zijn: een stuk of 6, inclusief het mannetje. Helaas vertonen ze weinig activiteit en liggen ze te ver weg in het gras voor een mooie foto. Een klein stukje verder spotten we onze eerste krokodil van deze vakantie. 




Na deze korte detour zetten we koers richting het westen. Na ruim 1 1/2 uur rijden zien we de eerste grote groep wildebeest. Schatten is moeilijk, maar we denken een kleine 400. Vanaf dat moment komen we steeds meer wildebeest tegen. Ze verblijven vooral op de savanne vlaktes. Links en rechts van de weg zien we grote aantallen wildebeest.



Ze maken een laag brommend geluid met z'n allen. Bijzonder om te horen. We rijden door tot we een grote open savanne vlakte bereiken met wel 5000 wildebeest. Dat lijkt veel, maar tijdens de migratie trekken er wel 3 miljoen door de Seregenti op weg naar de Masaai Mara. 


We lunchen op de vlakte tussen de wildebeest, genietend van hun geluiden en begluurd door een mannetje, die ons "niesend" laat weten dat hij ons wel ziet. We maken het ons gemakkelijk en peuzelen de kippenborst, ei, banaan, muffin en Tanzaniaanse hotdog (een "knakworst" gerold in een pannenkoek) op. Rond 14.15 rijden we naar huis. We zien nog:

vervet monkey, ground hornbill (nieuw), hammerkop, eland en een dik-dik (nieuw).


Op weg terug maken we nog een paar stops. Een omdat de grote gril aan de voorkant van de wagen afbreekt en een omdat er een traffic jam is. En zoals jullie inmiddels weten betekent dat altijd iets bijzonders. Saidi slaat linksaf en als we dichterbij komen zien we ........  een leeuwin.  Niets bijzonders denk je nu, die hebben jullie al vaker gezien. Maar deze is speciaal. Zij ligt namelijk in een boom: een boomklimmende leeuwin. Weer een  belevenis die we van onze bucketlist voor Tanzania kunnen afstrepen.





Rond half 4 uur komen we aan bij het kantoor dat de ballonvaart tochten organiseert. We melden ons, krijgen een ticket en morgen in het holst van de nacht (5.20) worden we opgehaald voor het volgende punt van onze lijst.


Keyword vandaag is: wildebeest (gnoes) en boomklimmende leeuwin (we kunnen weer niet kiezen).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten