Voor de allerlaatste keer een game drive. We weten dat in de ochtend het wild zich niet laat zien. Toch spotten we 4 puku antilope. Op de wereld leven er maar 200 en ze komen alleen voor in Chobe nationaal park. Bijzonder dus om te zien. Verder is er een leeuw gesignaleerd, maar hij/zij laat zich niet meer zien. We keren terug naar de lodge en nemen afscheid van onze voortreffelijk gids en kok. Zij gaan weer een nieuw avontuur tegemoet. Wij varen om 15.00 uur de Chobe rivier op om het wild vanaf het water te bekijken. We zien olifanten op een eiland. Het blijkt dat zij, net als buffels gewoon naar het eiland kunnen zwemmen. Aangezien er weinig water is zien we verder weinig wild. Wel redelijk wat vogels en een mooie zonsondergang. Dat was het dan. “ We take home a suitcase full of memories.” Gezien Kudu, marabu, impala, fish eagle, little egret, jacanda, hippo, puku antilope, yellow billed stork, baboons, giraffe, African darter, common darter, giant kingfisher, krokodil, hippo, olifanten, lizzard, yellow billed stork, buffels, baboons, marabu stork en red lechwe.
dinsdag 23 juli 2019
Dinsdag: 23 juli
Maandag: 22 juli
Deze ochtend pakken we de auto rustig in, geen haast. Ons doel vandaag is Chobe park. Om er te komen rijden we eerst een kleine 60 km. We gaan via de Ngoma poort het park in. Al snel bevinden we ons langs de rivier. Het wild is niet aan te slepen. We zien grote aantallen impala’s, zebra’s, buffels, giraffen en ooievaars. Verrassend genoeg zien we ook een jonge impala wat bijzonder is. Evenals de little bee-eaters die we zien. Meestal zie je die bij pas in de zomer. De kleuren van deze vogels zijn zo prachtig. We lunchen op de grens tussen Namibië en Botswana. Verder rijden kan ook niet. De middag is de tijd van olifanten in alle maten en soorten: van 1 week oud tot volwassen exemplaren. We overnachten deze keer in een hotel. Morgenochtend maken we van half 7 tot half 9 nog een laatste gamedrive en in de middag staat nog een bootsafari op het programma. En dan zit het er weer op. “The River brings life.” Gezien African hawk eagle, impalas, goliath Heron, stork, yellow billed hornbill, banded mongoose, sable antilope, spur wing goose, white backed vulture, kudu, zebra’s, little bee-eater, lilac brested roller, fish eagle, waterbuck, pelican, hippo, heron, buffels.
Zaterdag: 20 juli
We volgen ons vaste ritueel. Helaas is de natuur vandaag even met vakantie, dus zijn we ook vroeger terug op onze kampeerplek. Wat ons wel opvalt is dat er geen zebra’s zijn. Afgezien van het gebrek aan water is er nog een andere reden. Zebra’s houden van vers nieuw gras. Ze knabbelen graag aan de groene uitlopers. Gnoe’s daarentegen houden van het stukje gras daaronder en de buffels van het onderste stukje. Zo heeft deze game drive ons toch verrijkt met nieuwe kennis. Na een uitgebreide lunch nemen we een douche. Thuis is dat simpel, maar hier moet alles eerst opgebouwd worden en gevuld met water. Het is heerlijk verfrissend. Straks een kopje thee en dan is het bijna tijd voor onze middag drive. Om 16.00 uur vertrekken we voor onze laatste middag game drive in het Savuti gebied. Hopelijk vinden we de groep leeuwen weer terug. Daarom rijden we naar de waterpoel, die kunstmatig gevuld wordt, in de hoop ze daar te treffen. Als we aankomen is de poel gevuld met olifanten. Als we iets verder rijden ontdekken we de groep leeuwen. Vanaf dat moment is het een indrukwekkend schouwspel met een spetterend eind. De groep bestaat uit 12 leeuwen, een aantal pups, Simba en zijn vrouwen. Eerst is er een opstopping van auto’s. Iedereen wil deelgenoot zijn van dit spektakel. Dan zet de groep zich in beweging op weg naar de waterpoel. De auto’s schieten alle kanten op om de beste plek op te zoeken. Onze gids kent de klappen van de zweep en rijdt steeds een beperkt stuk naar voren, zodat we het hele gebeuren kunnen beleven. Daar komt de groep aan met Simba als een van de laatsten. We zijn benieuwd hoe het verder zal gaan, omdat een deel van de poel bezet is door olifanten. Voorop lopen de dapperste leeuwinnen. Zij passeren de olifanten in alle rust om vervolgens aan het andere einde van de poel neer te strijken. De rest volgt vanzelf. Nog nooit hebben we zo’n grote groep drinkende leeuwen gezien als nu. Fantastisch. Ook het publiek is in extase. Er word alleen niet geapplaudisseerd. Dat we onze camera’s laten klikken zullen jullie begrijpen. Savuti heeft zijn reputatie meer dan waar gemaakt. Morgen vervolgen we onze tocht naar Chobe. Voor nu eerst even bijkomen en genieten van het diner, de avondrust en de prachtige sterrenhemel. “ Taking it slow can bring you more.” Gezien Red hornbill, grey hornbill, steenbok, giraffen, red buffola Weaver, lilac brested roller, grey lorry, wildebeest, lapwing plover, kori bustard, maribu, impala, duiven, banded mongoose, bat eared fox, korhoen, warthog, honey badger en leeuwen.
Zondag: 21 juli
Vandaag gaan we naar Chobe. Vanwege dierziektes, antrax, gaan we naar een camping bij een lodge in een privé gebied. Om verspreiding van de ziekte te voorkomen wil de overheid zo min mogelijk beweging in het gebied hebben van in- en uitgaande safari trucks. Als vervangende locatie hadden ze ons een camping toegewezen in een gebied met weinig dieren en veel vliegen. Gelukkig kunnen we, dankzij onze gids, terecht bij de lodge. Deze is gelegen aan een waterplas. Dus we hopen veel dieren te zien, terwijl wij een cocktailtje nuttigen. We zitten op de camping bij de lodge. Ze hebben wifi dus daar maken we gretig gebruik van. Opladen van je telefoon etc kan ook, maar alle oplaadpunten zijn druk bezet. Later maar doen dan. Wat de dieren betreft zijn er een aantal zebra’s en kudu’s langs gekomen. Maar het is nog geen 16.00 uur, dus het andere wild zal nog wel komen. Maar helaas het blijft gewoon stil. Geen wild. We hebben wel gezellig met Larissa kunnen appen. Zij vloog met een vliegtuig over de Okavanga delta en was net terug van de vlucht. Wellicht dat we elkaar dinsdag nog kruisen in Kasane. Het plan voor morgen is weer veranderd. We blijven maar 1 nacht en morgen overnachten we in Chobe. De reden is simpel. Om veel wild te zien moeten we 60 km rijden en dan weer 60 terug. Het gevolg zou zijn dat we dan het moment waarop het wild het actiefste is missen. Dat zou jammer zijn, dus heeft de gids voor morgen een hotel in Chobe park geboekt, zodat we vanaf de middag volop kunnen genieten van alles wat we zien. En ‘s avonds overnachten we in het hotel net als de laatste dag van onze Us Na het diner als het donker is horen we aan de voorzijde van onze tent de buffels “ grazen”, stampen en grommen en aan de andere kant een olifant tetteren. Kortom we zitten midden in de wilde natuur. “Water brings live”. Gezien Weinig.
maandag 22 juli 2019
Vrijdag: 19 juli
Vandaag volgen we het vaste concept: om 6.00 opstaan, ontbijten met koffie/thee en brood, 6.45 vertrek voor de game drive tot 11 uur en, zoals al vaak gebeurde, is er de eerste paar uren weinig te zien. Oh ja ik vergeet de koffie/thee break onderweg. Aangekomen bij een poel waar nog wel wat water in zit horen we van de andere gidsen dat er 2 jonge leeuwen rond hebben gelopen. Gemist helaas. Maar dan, als we wegrijden spotten we de leeuwen alsnog in de bush. Zou het dan toch? We rijden om de bush heen in de hoop dat ze doorlopen en op de “weg” uitkomen. En daar rennen ze ineens de weg over en voor we het weten zien we niet 1, 2 of 3 maar een pride (groep) van zeker 11 leeuwen. In één klap is de saaie ochtend vergeten en is de sd-kaart voller dan ooit daarvoor. Na deze wervelende show sukkelen we terug naar ons campement, waar de lunch al klaar is gemaakt door onze kok. Nu rest ons niets anders dan uitbuiken en rusten. Om 16.00 hervatten we ons ritueel weer. Het is wel bijzonder dat Larissa sinds een paar dagen ook op vakantie is in Botswana. Waarschijnlijk was ze gisteren in Khama rhino sanctuary, maar aangezien we geen internet hebben en haar programma niet uit het hoofd kennen weten we het niet precies. In ieder zitten we hemelsbreed, maar een paar honderd km van elkaar vandaan. Het is bijna 16.00. Tijd om te gaan. Eerst “tanken” we water voor de afwas, koken en wassen. Daarna gaan we op zoek naar “high value” wild. Omdat het droog is in Botswana, vanwege de geringe regenval, is veel wild weggetrokken naar gebieden waar wel water is. Dit geldt niet alleen voor Botswana, maar voor heel Zuidelijk Afrika. Deze namiddag zien we een grote concentratie van gnoes en tsesebe. Gebroederlijk delen ze de savanne. Bij de pool waar we de leeuwen vanochtend in de buurt zagen treffen we nu een kudde olifanten. Het poeltje is alleen wel te klein voor die kolossen, dus badderen kan deze keer niet. Per slot van rekening qqkunnen wij ons ook niet iedere dag douchen. En nee dat is niet smelly, want het is droge warmte. Als we al onderweg terug zijn doet zich een prachtkans voor. Na 13 jaar kan William opnieuw een foto maken van giraffen tegen de zon in. En de winnende foto is nog specialer als die al aan de muur hangt, omdat ze elkaar zoenen. “Just another day at the office.” Gezien Impala, steenbok, black korhen, wildebeest, yellow billed hornbill, crested guinafowl, lilac brested roller, olifant, jackal, bateleur eagle, macpie bird, struisvogel, konijn, kori bustard, secretary bird, tsesebe, leeuwen, giraffen, kudu en saddle billed stork.
Donderdag: 18 juli
Het is tijd om verder te trekken. Onze nieuwe bestemming is Savuti. Een gebied waar we nog niet zijn geweest. Seagal en Gabi, onze gids en kok, hebben één van de beste campingspots gereserveerd. In het totaal is het 100 km rechtstreeks, maar wij game driven er onderweg naar toe. Terwijl de auto ingepakt wordt proberen de apen voedsel te stelen. William speelt ondertussen een spelletje met één van de apen. Als hij beweegt beweegt de aap mee. We verlaten Moremi en rijden naar Chobe. De overgangszone tussen de 2 gebieden heet Savuti en dat is onze volgende bestemming. Onderweg rijden we lange tijd langs de Kwai rivier. Zoals altijd trekt dat dieren aan dus het is genieten. Onze koffie rond half 11 drinken we vanaf een klein heuveltje met uitzicht op de Kwai en waterbuck. Als we de rivier achter ons laten komen we op de plains terecht: de Mabawa depression. Een grote relatief kale vlakte met wat struiken en veel dieren, die naar het water trekken 10 km verder op. Er groeit weinig, omdat de grond zoutig is. De vlakte kenmerkt zich ook door zandstormen of in goed Engels: dust devils. In de zomer, rond december verzamelen zich in dit gebied 1000-den gnoes, zebra’s etc voor de op één na grootste migratie in Afrika. Dat zal ongetwijfeld een fantastisch gezicht zijn. Dat Savuti in trek is blijkt wel uit de hoeveelheid safari auto’s die we zien. Alhoewel het zeer beperkt is vergeleken met het Krugerpark of zelfs met Serengeti. Een bijzonderheid zorgt daar meteen voor een opstopping. Rond 16.00 uur arriveren we op onze nieuwe campingplek voor de komende 3 nachten. Als alles al bijna is uitgepakt en onze tent al staat , realiseert onze gids zich ineens dat hij op de verkeerde plek staat. Maar ach hakuna matata. Degene die komt kan onze innemen. Geen probleem. We wachten af. Het is in ieder geval weer een hele rustige spot waar je één bent met de natuur om je heen. “s Avonds rond het kampvuur cirkelen er 2 jackals (soort vossen) rond het kamp op zoek naar eten. Ook passeert een groep giraffen het kamp, op gepaste afstand. Ons kamp is afgelegen van alles en iedereen. Net als de eerste paar dagen zijn we één met de natuur, zonder andere menselijk inmenging. "All we left behind are our footprints." Gezien Baboons, waterbuck, nijlpaarden, impalas, yellow billed hornbill, open billed stork, little egret, crested guinafowl, roan antilope, olifanten, helmeted guinafowl, maribu stork, grey heron, red billed stork, grey lorry, sacred egret, jaceana, zebra’s, reedbuck, ground hornbill, blacksmith plover, giraffes, struisvogels, tsesebe, yellow mongoose en wildebeest.
Woensdag 17 juli
De afgelopen nacht was het aangenaam: minder koud, omdat de bomen de warmte vasthouden. Net als de vorige dagen staan we om 6.00 uur op, ontbijten we en vertrekken we rond 7.00 uur voor onze game drive. Omdat het in de ochtend altijd kouder is en we op een open truck zitten trekken we veel kleding aan en handschoenen. Hopelijk heeft Larissa ook genoeg warme kleding bij zich voor de koude nacht en de dag. Zij kampeert namelijk ook in tenten. Op dit moment zit ze nog in het vliegtuig, maar spoedig land ze in Johannesburg en dan begint haar reis door Botswana en Zimbabwe. We rijden langs de rivier, omdat veel dieren daar naar toe trekken. Zeker nu het zo droog is in Botswana. Als we van de rivier wegrijden, zien we een andere safari auto stilstaan en turen. En ja hoor: een luipaard slapend op een tak in een boom met een prooi (impala) naast zich: our lucky day. We schieten een serie foto’s en wachten rustig af wat er gaat komen. Als hij uitgeslapen is loopt hij de boom af richting het struikgewas: einde van het feest. We vertrekken weer en parkeren de auto op een open veld: tijd voor koffie en thee met een koekje. William poseert nog als beeld en dan gaan we op zoek naar leeuwen. En verdomd, daar in het veld: een vrouwtjes leeuw. Wat een geluk. Deze leeuwin is gelukkig actief en wil zelfs jagen, maar het wild bevind zich aan de overzijde van de rivier. En zwemmen is niet het sterkste punt van deze leeuwin. Thuis aangekomen serveert onze kok ons een voortreffelijke lunch: roerei, bacon, koolsalade en witte bonen met saus en vers gebakken brood. En dat allemaal op een houtvuurtje. In de middag, na de lunch, nemen we voor het eerst sinds 4 dagen weer een douche. Dat gaat als volgt. Er wordt een grote slagroomspuit met een douchekop eraan die je dicht kunt draaien bevestigd aan een sterke tak. Dan vul je deze met water dat warm gemaakt is op een houtskool vuur, draai de kop open en douche. Heerlijk, eindelijk weer een schoon en fris gevoel. In de namiddag maken we net als gisteren een game drive van 16.00-18.00 uur. Al snel stuiten we op een enorme groep olifanten, zeker 50 in getal, die water aan het drinken zijn. Een spektakel op zich. We blijven lang kijken. We kunnen ook niet anders, omdat de groep onze doorgang blokkeert. En de bewaking is streng, op iedere hoek een olifant. Als we uiteindelijk, als een deel van de groep uit het water is en vertrokken, door kunnen rijden worden we nog steeds niet heel vriendelijk bejegend. Gelukkig gaat alles goed. Ondertussen genieten we natuurlijk ook van de prachtige kleuren tijdens de zonsondergang. ‘s Avonds en ‘s nachts passeer een olifant ons kamp. Je hoort het knappen van de bomen en het ritselen van de bladeren. Hij komt ons kamp niet in, omdat hij ons territoir respecteert.
"A day to remember."Gezien Impala, waterbuck, fish eagle, nijlpaarden, cranes, reedbuck, coppery tailed coucal (komt alleen hier voor - bijzonder), blacksmith plover, red lechwe, zebra, coucal, warthog, tsesebe, luipaard, wilde beest, yellow billed hornbill, olifanten, leeuw, stork, guinea fowls, roan antilope, black jackal en kudu.
Dinsdag 16 juli
Vannacht was het ijzig koud, zelfs met extra kleren aan. ‘s Ochtends blijkt dat ook omdat het water in een pan bevroren is. Als we opstaan kleden we ons snel aan en wassen onszelf, zodat we snel bij het kampvuur kunnen opwarmen. Tegen achten is het kamp opgebroken en vertrekken we naar onze volgende bestemming: de Kwai rivier. Onderweg zien we veel wild en maken we foto’s. Rond 1 uur arriveren we op onze nieuwe camping. De tent wordt opgezet, de douche opgehangen aan een tak en dan start de kok met het klaar maken van de lunch. Vanmiddag doen we het rustig aan: tot 4 uur geen gamedrive. Ik mis nu een zwembad. Annelies oppert nog even de rivier als een optie, maar ik deel die liever niet met een nijlpaard of krokodil. Dus ik berust in het feit dat dit vakantie heet. In de namiddag gaan we nog voor een 2 uur durende gamedrive langs de rivier de Kwai. We zien veel zebra’s, olifanten, red lechwe en safari trucks. En dan op aangeven van een andere ranger, vinden we 2 vrouwtjes leeuwen die duidelijk uitslapen en niet van plan zijn om enige activiteit te ondernemen. Daarom en omdat we rond 18.00 weer in het kamp moeten zijn maakt dat we ze vrij snel weer achterlaten. Terug in het kamp leggen we alvast alle spullen voor de nacht klaar, terwijl de kok bezig is met koken. Als we zitten te eten in het donker, zien we een honey badger. In goed Nederlands:.... Dit is weer een prachtige verrassing, want dit beest hebben we nog nooit gezien, omdat het eigenlijk een nachtdier is. Terwijl we verder eten loopt er een olifant achter ons langs naar het water en we horen de nijlpaarden. Rustig verteld onze gids ons na het eten dat het zou kunnen zijn dat een olifant de bladeren boven onze tent op eet, maar hij zal de tent nooit aanraken. Dus wees gerust. En alsof het nog niet voldoende was cirkelen er ook 2 hyena’s rond onze tent.
"Hakuna matata."Gezien Yellow billes hornbill, dwarf mongoose, impala, ground squirrel, warthog, wilde beest, olifanten, ground hornbill, red lechwe, lilAc brested roller, hippo’s, krokodil, tsesebe, reedbuck, waterbuck, visarend, zebra’s, giraffe, leeuwen, hyena’s en een honey badger.
Maandag 15 juli
De nacht is koud. Met een dekbed en deken over ervaart William dat ook. Toch iets meer aantrekken de volgende nacht? De temperatuur zakt ‘s nachts naar een graad of 7. Rond 5.30 ontwaken we en om 6.00 staan we rillerig op. Snel aankleden dus. Gelukkig krijgen we warm water om op te frissen en is het kampvuur op volle sterkte. Het ontbijt bestaat uit geroosterd brood met jam en koffie of thee. Prima. Langzaam komt de zon op, maar helaas stijgt de temperatuur niet snel. Het is natuurlijk wel winter in Botswana. Met meerdere laagjes en handschoenen aan vertrekken op weg naar een nieuwe safari dag. Omdat we in een open truck zitten blijft het nog een tijd lang koud. Ook de dieren vinden het te fris en houden zich schuil. De eerste die we zien zijn olifanten. Gelukkig zien we vandaag ook zebra’s, naast verschillende antilopen soorten, zoals impala, red leche, steenbok en tsesebe. En we zien prachtige kraanvogels. Dan ineens uit het niets, stuiten we rond het middag uur op een roedel wilde honden: 21 in totaal. Dit is zo speciaal dat de gids een film maakt. Wilde honden worden met uitsterven bedreigd. In de Okavanga delta komen ze nog wel voor. Ze jagen altijd samen en kunnen langere tijd 60 km per uur lopen. Ze houden van impala en kudu’s. Dan is het tijd voor de lunch. Van de overgebleven spaghetti van gisteren maken ze met tonijn, peper en zout en mayo een fantasierijke maaltijd aangevuld met een salade. De middag brengt ons alleen nog klein wild. Maar ineens aan het eind van de middag waadt een olifant door het water. Als hij er uitstapt heeft hij mooie sokjes aan. Of liever gezegd “kousen”. Daarna rijden we naar ‘huis’. De kok en de gids gaan het eten bereiden en wij relaxen onder het genot van een chippy en een glaasje wijn of thee. Douchen is er niet bij, want we camperen wild (in dubbel opzicht) en water is schaars. Alles wat we gebruiken is meegenomen vanaf Maun. En ff ‘bijtanken’ kan niet. Onze kok bereidt ons ‘s avonds weer een heerlijke maaltijd, gebruik makend van het open vuur en de hete sintels. Vlak voor we naar bed gaan blijkt dat er voor en achter ons een olifant zich tegoed doet aan de mopani bladeren. De gids is niet bezorgd, dus wij ook niet. Dit is wild kamperen.
“We live by the ritme of the nature”.Gezien Olifanten, giraffen, oxpicker, lilac breasted roller, zebra, impala, fish eagle, plover, wilde honden, waterbuck, southern stork, hoppo’s, ground hornbill, warthog, steenbok, red lechwe, Tsessebe, eekhoorn, blacksmith lapwing, helmeted guinafowl, crested francolin, southern ground hornbill, southern yellow billed hornbill en de grey lorry, southern billed stork,
Zondag 14 juli
Als we opstaan in de ochtend is het koud. Lekker uitgeslapen gaan we aan een heerlijk ontbijt. Vlak voordat we gaan zien we ons eerste wild-3 olifanten. Alhoewel Annelies denkt dat ik een grapje maak als ik zeg dat ik een olifant zie aankomen. Zelfs na 30 jaar denkt ze dat nog. Rond half 10 vertrekken we naar Moremi Game Reserve. Onderweg pikken we onze kok Gabe op. En dan is een kleine 2 uur rijden voordat we in Moremi Reserve aankomen. Onderweg spotten we nog enkele olifanten. Ze houden erg van Cannes Mopani bladeren. Ze lijken erg op een vlinder en bevatten veel proteïne. Als we in Moremi zijn krijgt onze gids een seintje van andere voorbijrijdende safari trucks dat er ergens “high value” wild is. Dus hij neemt een afslag en dan ligt er een luipaard zichzelf rustig schoon te likken onder een struik. Wat een geluk. Naast ons komt nog een auto staan en dat is het. Geen oploopje zoals we in andere Afrikaanse landen vaak zien. Alleen ons tweeën. Daarna rijden we door naar onze picknick plek onder een luipaard boom. Gelukkig maakt die een ommetje. De lunch wordt ter plekke klaargemaakt en bestaat uit brood, eventueel met boter, met kaas of vlees en een sla met komkommer en tomaat. Simpel maar voldoende. Na de lunch rijden we naar onze camping plek. Onderweg komen we nog een paar giraffen tegen. Verder spotten we weinig wild in de middag, afgezien van de impal’s en de zwijnen. We kamperen 2 dagen in de buurt van de Xakanaxa gate. De camping plek is een open gebied in het bos zonder voorzieningen of hek midden in het terrein waar olifanten en leeuwen lopen. In een sneltreinvaart laden we de auto uit, bouwen we de tenten op en begint de kok aan het diner. Tegen de tijd dat het donker is gaan we aan tafel. De kok heeft een voedzame maaltijd bereid op het kampvuur: spaghetti bolognese met salade. Onze gids hoort tijdens het diner al een ingehouden kreet van een leeuw. Dat wordt vannacht nog interessant.
"Always expect the unexpected"Gezien: olifant, neushoorn in de bebouwde omgeving, heron blue, hornbill , francolins steenbok, giraf, wildebeest, luipaard en diverse vogelsoorten.
Maun: 12-13 juli
Het is zover. We gaan weer op safari. Deze keer in Botswana. Om 19.45 is het vertrek van ons vliegtuig gepland, maar er is vertraging. Vanwege het noodweer is de luchthaven in Frankfurt tijdelijk dicht geweest. En wij vliegen via Frankfurt met Lufthansa. Bovendien is het toilet in het vliegtuig ook nog stuk. Dus iedereen gaat eerst nog naar het toilet. Hoe langer het duurt hoe spannender het wordt of we onze aansluitende vlucht naar Johannesburg gaan halen. Als we eindelijk in Frankfurt aankomen haasten we ons naar de vertrekhal. Ingrid heeft ons tijdens onze vlucht nog voorzien van een plattegrond van Frankfurt AirPort. Onderweg nemen we nog een Zuid Afrikaanse vrouw op sleeptouw: zie je het voor je: William met 3 rugzakken. En gelukkig halen we het. Sterker nog het vliegtuig wacht nog langer omdat er nog meer passagiers vertraagd zijn. Voor niets in het zweet gelopen dus. Om 9 uur (Nederlandse en Afrikaanse tijd) arriveren we op het vliegveld van Johannesburg. Dit keer wandelen we rustig naar de vertrekhal voor de vlucht naar Maun in Botswana: onze eindbestemming. Alles gaat op rolletjes en het eten aan boord van Airlink is heerlijk. In Maun pikt onze gids ons op en nu zitten we in het zonnetje bij de lodge uitkijkend op een droge rivierbedding. Morgen vertrekken we naar Moremi en begint onze safari. We overnachten de rest van de tijd in een tent zonder WiFi bereik.
“It is good to be back”.
maandag 7 januari 2019
Muscat: 7-8 januari
Om 4.13 uur gaat de wekker. Vroeg op om dadelijk weer naar de schildpadden te gaan kijken. Met een kleine groep gaan we op pad. Na even zoeken vinden we een schildpad die de eieren aan het toedekken is. Ruim een uur kijken we ademloos en ook wat verveeld toe.
Wat gaat dat langzaam. De zon komt al op en met het toenemen van de lichtintensiteit wordt het ook makkelijker om foto’s te maken. Dan zien we dat er nog meer schildpadden op het strand zijn, die wel onderweg zijn naar de zee.
Als je over het strand kijkt dan lijkt het net een maanlandschap met heel veel kraters. Het is duidelijk dat hier veel schildpadden hun eieren leggen.
Dan is het tijd om deze bijzondere plek te verlaten. De laatste 2 dagen van onze vakantie breken aan. Langs de kant van de snelweg bezoeken we een zinkgat. Raar om te zien. Het is enorm en lijkt natuurlijk ontstaan, maar dat is eigenlijk niet zo.
Om 13.00, na een rondrit door Muscat, bereiken we ons resort: Muscat Hills Beach Resort. Hier verblijven we in een strandhutje aan een baai van de Golf van Oman: lekker relaxen op een strandbedje zonder zorgen. Zo eindigen we onze vakanties graag.
Wat gaat dat langzaam. De zon komt al op en met het toenemen van de lichtintensiteit wordt het ook makkelijker om foto’s te maken. Dan zien we dat er nog meer schildpadden op het strand zijn, die wel onderweg zijn naar de zee.
Als je over het strand kijkt dan lijkt het net een maanlandschap met heel veel kraters. Het is duidelijk dat hier veel schildpadden hun eieren leggen.
Dan is het tijd om deze bijzondere plek te verlaten. De laatste 2 dagen van onze vakantie breken aan. Langs de kant van de snelweg bezoeken we een zinkgat. Raar om te zien. Het is enorm en lijkt natuurlijk ontstaan, maar dat is eigenlijk niet zo.
Om 13.00, na een rondrit door Muscat, bereiken we ons resort: Muscat Hills Beach Resort. Hier verblijven we in een strandhutje aan een baai van de Golf van Oman: lekker relaxen op een strandbedje zonder zorgen. Zo eindigen we onze vakanties graag.
Ras al Jinz: 6 januari
“s Ochtends zijn we vroeg uit de veren. Afgelopen nacht hebben we heerlijk geslapen in onze Bedoeïne tent. Vroege vogels klommen al om 5 uur uit hun bed om de zonsopgang te bekijken. Dat hebben we maar even voorbij laten gaan.
Tijdens het ontbijt tipte een van de mensen uit het kamp ons dat om 9 uur de groep Italianen vertrekt en dat we daar achter aan kunnen rijden. Als we zover zijn blijkt dat de Omani gidsen hun rijders zijn. Zij rijden met 80 door de woestijn. Zelf rij ik met gemak 60 en soms 70, maar 80 vind ik te snel. Gelukkig rijdt een van de gidsen rustiger dus achter hem omzeilen we zandkuilen, crossen we over zandheuvels en glijden we soms van links naar rechts bij een snelheid van 60 per uur. En dan hebben we al weer 22 km afgelegd.
We laten de banden weer op pompen bij hetzelfde mannetje dat gisteren de banden leeg liet lopen (met toestemming natuurlijk). Hij zwaait ons uit en we gaan op weg naar ons eerste stoppunt Wadi Bani Khalid: een oase met echte waterplassen. Het is meteen de eerste keer dat we water zien, want alles staat droog in hun winter.
Op onze terugtocht uit de wadi zien we een kameel aan een touw. Deze wordt vastgehouden door een man uit het passagiers raam van een auto. Bijzonder gezicht. We rijden via Jalan Bani Bu Ali, omdat het een mooie route is die langs de zee voert. Het biedt afwisseling van de droge binnenlanden.
Tegen 15.00 rijden we het dorp Ras al Jinz binnen: de plek van de schildpadden die aan land komen om eieren op het strand te leggen. Vanavond en morgenochtend gaan we kijken naar dit bijzondere fenomeen.
Het is druk in de lobby. Vol met mensen die komen kijken naar de schildpadden.
Officieel is het niet het juiste seizoen, maar iedere dag zijn er enkele op het strand. In de zomer zijn er wel 100 tegelijk, maar dan is het wel 50 graden. We zien 2 groene schildpadden die eieren leggen. Van één zien we het leggen. De schildpad maakt eerst met z’n voorpoten een diepe kuil en dan met z’n achterpoten een smal gat van ongeveer 50 cm diep. Daarin legt zij ongeveer 100 eieren. Vervolgens maakt ze het eerst met de achter- en dan met haar voorpoten weer dicht door zwembewegingen te maken waardoor ze het zand naar achter gooit. Voor haar ontstaat dan weer een kuil en achter haar een berg zand.
De eitjes liggen dan ongeveer 1 meter diep. Als ze klaar is na zo’n 2 uur kruipt ze uit het gat en sleept zich over het zand naar de zee toe. Het spoor heeft veel weg van een tankspoor.
Wellicht hadden we veel geluk gisteravond, want we zagen ook nog een heel klein jong schildpadje. Ze reageert op licht. Als de golven op de kust rollen dan blijft er plankton achter. In het donker geeft plankton licht en zo weten de jonge schildpadden de weg naar de zee te vinden.
Tijdens het ontbijt tipte een van de mensen uit het kamp ons dat om 9 uur de groep Italianen vertrekt en dat we daar achter aan kunnen rijden. Als we zover zijn blijkt dat de Omani gidsen hun rijders zijn. Zij rijden met 80 door de woestijn. Zelf rij ik met gemak 60 en soms 70, maar 80 vind ik te snel. Gelukkig rijdt een van de gidsen rustiger dus achter hem omzeilen we zandkuilen, crossen we over zandheuvels en glijden we soms van links naar rechts bij een snelheid van 60 per uur. En dan hebben we al weer 22 km afgelegd.
We laten de banden weer op pompen bij hetzelfde mannetje dat gisteren de banden leeg liet lopen (met toestemming natuurlijk). Hij zwaait ons uit en we gaan op weg naar ons eerste stoppunt Wadi Bani Khalid: een oase met echte waterplassen. Het is meteen de eerste keer dat we water zien, want alles staat droog in hun winter.
Op onze terugtocht uit de wadi zien we een kameel aan een touw. Deze wordt vastgehouden door een man uit het passagiers raam van een auto. Bijzonder gezicht. We rijden via Jalan Bani Bu Ali, omdat het een mooie route is die langs de zee voert. Het biedt afwisseling van de droge binnenlanden.
Tegen 15.00 rijden we het dorp Ras al Jinz binnen: de plek van de schildpadden die aan land komen om eieren op het strand te leggen. Vanavond en morgenochtend gaan we kijken naar dit bijzondere fenomeen.
Het is druk in de lobby. Vol met mensen die komen kijken naar de schildpadden.
De eitjes liggen dan ongeveer 1 meter diep. Als ze klaar is na zo’n 2 uur kruipt ze uit het gat en sleept zich over het zand naar de zee toe. Het spoor heeft veel weg van een tankspoor.
Wellicht hadden we veel geluk gisteravond, want we zagen ook nog een heel klein jong schildpadje. Ze reageert op licht. Als de golven op de kust rollen dan blijft er plankton achter. In het donker geeft plankton licht en zo weten de jonge schildpadden de weg naar de zee te vinden.
Abonneren op:
Posts (Atom)